Resipi Kuah Rojak Singapore

Kuah Rojak Singapore. Biasanya kalau anda ke gerai menjual rojak Singapura, anda di beri peluang untuk pilih sendiri apa yang anda suka nak letak dalam rojak tu nanti. Semua yang anda pilih nanti akan di potong kecil untuk mudah anda nak menikmatinya dan di makan bersama kuah rojak singapore yang pergh.. cukup enak bangat! Kuahnya lah penentu kepada kesedapan rojak Singapura tersebut. Biasa kuah rojak ni terasa lemak manisnya barulah terlajak laris...


Resipi Kuah Rojak Singapore

Resipi Kuah Rojak Singapore


Bahan-bahan: 
1. 450 gm keledek - direbus empuk
2. 2.5 liter air
3. 2 sudu mkn serbuk cili
4. 3 sudu mkn gula merah + gula pasir (ikut citarasa kemanisan masing2)
5. 1/2 sudu mkn asam jawa + 2 sudu mkn air (pekat)
6. 2-3 sudu mkn kacang tanah - digoreng & dikisar halus (guna sikit je utk dptkan rasa je)
7. Sedikit bijan goreng tanpa minyak

Cara membuat Kuah Rojak Singapore: 

1. Kisar keledek dengan air rebusan keledek tadi hingga halus.

2. Serbuk cili direbus dengan sedikit air didlm mangkuk yg berasingan sehingga sebati. masukkan keledek yg telah dikisar dan dimasukkan di dalam mangkuk dan tuangkan cili serbuk yg telah di rebus tadi ke dlm mangkuk keledek dan masak dgn api yg perlahan.

3. Selepas tu masukkan gula merah dan air asam jawa yg pekat2.

4. Kalau ada jem nenas bolehlah diletak sikit utk tambahkan pekat kalau tak ada bolehlah. ditambahkan gula. 5. Masukkan sedikit pewarna merah utk menaikkan warna.

6. Kalau kuah dah pekat masukkan kacang tanah yg telah dikisar (letak sikit utk dptkan rasa).

7. Akhir sekali bolehlah dimasukkan bijan goreng dan dikacau sehingga sebati.

Bahan Sampingan: Tauhu goreng Sengkuang Timun Kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan Telur, direbus & dihiris

Ulasan