Myresepi.Info berkongsi Resipi Kerabu Rebung Kerisik. Hidangan yang lazat ini cukup mudah untuk disediakan. Rebung yang telah siap di celur masih berbaki lagi selepas di buat Rebung goreng pada hari tu.
Daripada di biar lama -lama tidur dalam peti ais lebih baik kita buat sesuatu,kalau tidak buang begitu saja.Lepas siap masak ,shooting gambar pula ,banyak betul gambar yang di ambil kali ini.Macam biasa la,kalau dah kamera kat tangan,habis posisi kita ambil.
Cubalah Resipi Masakan Kerabu Rebung..
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit 35 Minit Masa keseluruhan
Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Bahan-bahan:
1. 300 gm rebung (hiris dan celur)
2. 250 gm udang (rebus dan tos)
3. 6 tangkai cili padi (hiris)
4. 8 ulas bawang merah (hiris)
5. 2 tangkai cili merah (hiris)
6. 150 gm kerisik 2 batang serai (hiris)
7. 2 biji limau nipis (ambil jus)
8. 1 cawan santan pekat
9. 2 helai limau purut (hiris halus)
10. 80 gm daun ketumbar (hiris kasar)
11. Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan Kerabu Rebung Kerisik:
1. Rebung direbus sehingga lembut. Ketepikan.
2. Hiris rebung (kasar) dan gaulkan dengan semua bahan-bahan. 3. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
Daripada di biar lama -lama tidur dalam peti ais lebih baik kita buat sesuatu,kalau tidak buang begitu saja.Lepas siap masak ,shooting gambar pula ,banyak betul gambar yang di ambil kali ini.Macam biasa la,kalau dah kamera kat tangan,habis posisi kita ambil.
Kerabu Rebung Kerisik
Cubalah Resipi Masakan Kerabu Rebung..
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit 35 Minit Masa keseluruhan
Jumlah Hidangan: 4-6 orang
Bahan-bahan:
1. 300 gm rebung (hiris dan celur)
2. 250 gm udang (rebus dan tos)
3. 6 tangkai cili padi (hiris)
4. 8 ulas bawang merah (hiris)
5. 2 tangkai cili merah (hiris)
6. 150 gm kerisik 2 batang serai (hiris)
7. 2 biji limau nipis (ambil jus)
8. 1 cawan santan pekat
9. 2 helai limau purut (hiris halus)
10. 80 gm daun ketumbar (hiris kasar)
11. Garam dan gula secukup rasa
Cara menyediakan Kerabu Rebung Kerisik:
1. Rebung direbus sehingga lembut. Ketepikan.
2. Hiris rebung (kasar) dan gaulkan dengan semua bahan-bahan. 3. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.
Ulasan
Catat Ulasan