Resepi Sambal Petai Udang

Sambal Petai Udang Mantap Hai semua..selamat berpuasa. Macam mana puasa..Ok tak..harap-harap oklah..Harini saya nak share resepi sambal petai udang mantap.Sedap ni buat berbuka puasa.habis gaklah sepinggan.

Resipi Sambal Petai Udang


 Ok jom kita semak bahan-bahan dan cara penyediaan

Resepi Sambal Petai Udang


 Bahan-bahan 10 ekor udang-buang kulit dan bersihkan. 9 tangkai cili kering-buang biji dan rebus sekejap-toskan. 4 papan petai-kopek kulitnya. 3 labu bawang besar. 1 ulas bawang putih. sedikit belacan. 1 keping asam gelugur. Gula melaka secukup rasa. Garam secukup rasa. Minyak untuk menumis.

 Cara penyediaan Sambal Petai Udang

 Kisar cili kering,bawang besar,bawang putih dan belacan. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi. Masukkan udang serta petai dan gaul sehingga rata. Masukkan garam,gula melaka dan asam keping. Masak sehingga sambal pekat. siap untuk dihidangkan Sambal ni sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas..