Cara buat Kuih Lopes yang Sedap dan Mudah. Kuih lopes ni nama dia dekat-dekat je dengan kuih lapis. Kuih lapis buat pakai tepung biasa dengan campuran santan dan sedikit perwarna, ikut kesukaan. Biasanya orang buat kuih lapis bertingkat hingga tiga lapis selang warna putih, merah dan sebagainya.
Kuih lopes pulak buat guna beras pulut dan dimakan bersama dengan air gula melaka. Ada yang buat kuih lopes warna hijau dan ada pula yang tidak gunakan perwarna, nampak asli.
Cara buat Kuih Lopes yang Sedap dan Mudah
Pada kali ini admin ingin berkongsi Resepi Kuih Lopes sedap dan mudah. Kuih Lopes adalah makanan tradisi masyarakat melayu, menggunakan pandan asli untuk menaikkan aroma. Mari mencuba koleksi resepi masakan ini..
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit Keseluruhan: 35 Minit | Jumlah Hidangan: 4 orang
Resepi Kuih Lopes sedap dan mudah
Bahan-bahan:
3 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1/2 sudu teh garam
Beberapa titik pewarna hijau
Kelapa parut putih yg di gaul dengan sedikit garam
Daun pisang
Bahan untuk air gula:
Daun Pandan
Gula melaka
Air
Cara menyediakan Kuih Lopes:
1. Cuci beras pulut. Rendam 1/2 jam. Tos beras, kemudian masukkan beras, santan cair dan air pandan dalam periuk. Masak seperti memasak nasi.
2. Panaskan pengukus, potong daun pisang kepada 4 segi, balutkan pulut yang telah dimasak tadi, gulung dalam bentuk silinder biar padat. Ikat dengan kemas. Kukus selama 15-20 minit.
3. Angkat dan sejukkan. Potong bulat dan gaul dengan kelapa parut. Makan bersama air gula melaka.
Tips: Untuk mudah memotong pulut yang dikukus, boleh cuba potong menggunakan benang yang ditegangkan. Selamat mencuba Cara buat Kuih Lopes yang Sedap dan Mudah
Ulasan
Catat Ulasan