Resepi Asam Pedas Ikan Sembilang yg Sedap dan Padu. Anda pernah cuba buat sendiri Resepi Asam Pedas Ikan Sembilang di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga MSG. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan Asam Pedas Ikan Sembilang yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!.
Cara Masak Asam Pedas Sembilang yang Sedap dan Padu
Admin nak berkongsi Resepi Asam Pedas Sembilang. Asam Pedas Ikan Sembilang adalah antara hidangan yang cukup lazat. Kebiasaannya kalau masak asam pedas ikan sembilang, kita akan letak daun kesom untuk menambah aroma. Kalau nak letak terong pun bess juga. Daun kesom memainkan peranan amat penting dalam masakan asam pedas ikan sembilang. Cubalah Resepi Masakan ini..
Penyediaan: 15 minit | Memasak: 25 minit 40 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang.
Resepi Asam Pedas Sembilang
Bahan-bahan:
2 ekor ikan sembilang sederhana besar
1 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
1 cawan cili kisar
1/2 inci halia, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikisar:
8 biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
1/2 camca teh halba
1/2 inci belacan
3/4 camca teh lada hitam
Cara sediakan Asam Pedas Sembilang :
1. Ikan sembilang, dikerat2, cuci dan perap dengan garam dan jus limau nipis 10 - 15 minit. Cuci bersih dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus, halia dan lengkuas dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga terbit minyak. Tuangkan air (anggaran 700ml) dan biar mendidih.
3. Masukkan ikan dan daun kesom, kacau rata. Tambah jus asam jawa, perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar mendidih perlahan 3 - 4 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Selamat mencuba Cara Masak Asam Pedas Sembilang yang Sedap dan Padu.
Ulasan
Catat Ulasan