Cara masak Nasi Lemak Sedap dan Mudah

 Nasi lemak adalah makanan paling popular di Malaysia. Orang Melayu, Cina, India semua suka makan nasi lemak. Nampak macam senang nak membuatnya. Cuma masak nasi dan buat sambal. Tapi siapa sangka, bila cuba buat sendiri di rumah, memanjang tak jadi!


Inilah dilema nak memasak nasi lemak. Macam-macam masalah yang selalu orang adukan, terutamanya bagi newbies. Nasi tak cukup masaklah, nasi jadi lembeklah, nasi berketul-ketul, nasi cepat basi dan sebagainya.




Cara masak Nasi Lemak Sedap dan Mudah

Kali ini admin ingin berkongsi Resepi Nasi Lemak Sedap. Resepi i
ni adalah antara menu yang cukup sedap dan popular dikalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini jugak pasti tambah lazat jika disajikan bersama Paru Berlada. Cubalah Resipi Masakan ini.. 

Penyediaan: 20 minit | Memasak: 30 minit 60 Minit Masa keseluruhan | Jumlah Hidangan: 4-6 orang 

Resepi Nasi Lemak Sedap dan Mudah

Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi
1 cawan santan dan 1 1/4 cawan air
1 helai daun pandan - disimpul
3 hirisan halia
Garam secukup rasa
 
Bahan-bahan untuk sambal:
2 cawan ikan bilis
20 tangkai cili kering dikisar halus
3 labu bawang besar juga dikisar halus
3 bawang merah
2 bawang putih
Sedikit halia
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar dimayang kasar
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit belacan

Cara menyediakan sambal nasi lemak:

1) Goreng ikan bilis bersama bawang besar yang telah dihiris untuk seketika. Tidak perlu goring sampai garing. Secukup sekadar nampak kelayuan.
2) Kisarkan cili kering, 3 biji bawang merah, 2 biji bawang putih, sepotong halia dan sedikit belacan.
3) Tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak dengan api pelahan. Kacau sesekali dan apabila kelihatan sedikit garing, tambahkan air mengikut kuantiti kuah yang cukup. Biarkan lagi sehingga mendidih dan nampak seperti pecah minyak dan warna kelihatan merah cantik.
4) Masukkan 2 sudu besar gula, garam dan sedikit air asam jawa. Rasa boleh disesuaikan mengikut cita rasa masing-masing.
5) Setelah berpuas hati, masukkan ikan bilis dan bawang besar yang telah digoreng tadi. Kacau untuk seketika bagi rasa itu diserap.
6) Setelah sambal itu nampak sudah cukup pekat, api boleh ditutupkan dengan segera.

Cara menyediakan nasi lemak:  

1) Rendam beras itu selama lebih kurang 20 minit sebelum masak.
2) Basuh beras beberapa kali. Masukkan santan, air, halia dan daun pandan yang disimpul.
3) Masak dalam periuk yang bertutup di atas api kecil sehingga masak. 
4) Boleh dihidangkan dengan telur rebus, timum, kacang dan ikan bilis goring.

Selamat mencuba Cara masak Nasi Lemak Sedap dan Mudah.

Ulasan