Cara Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin yang Padu

Cara Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin yang Padu . Tengah-tengah musim durian ni pekena tempoyak memang sedap. Apatah lagi dijadikan ramuan masakan. Bila sebut sajian masakan menggunakan tempoyak sudah tentulah ikan patin masak tempoyak dari Pahang menjuarai carta kelazatannya.

Nampak tak bahan ramuan untuk Ikan Patin Masak Tempoyak ni, ringkas aje kan. Kalau nak tahulah inilah dia resipi asli Ikan Patin Masak Tempoyak dari Temerloh, Pahang. 

Cara Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin yang Padu

Cara Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin yang Padu

Pada kali ini admin nak berkongsi Resepi Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin. Masak Lemak Tempoyak Patin ni adalah antara menu untuk hidangan tengahari yang cukup sedap dan lazat. Cubalah resipi masakan ini.

Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 25 Minit Keseluruhan: 40 Minit | Jumlah Hidangan: 6-8 Orang 

Bahan-bahan Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin:

2 ekor ikan patin

250 ml santan

3 batang serai (ketuk)

4 sudu besar tempoyak

1 keping asam gelugur

Garam dan gula secukup rasa

Air secukupnya


Bahan dikisar:

15 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

10 tangkai cili padi

2 cm kunyit hidup


Cara sediakan Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin:

1. Bersihkan ikan patin dengan asam jawa.

2. Masukkan bahan dikisar ke dalam periuk bersama santan dan serai.

3. Kacau perlahan di atas api sederhana. Tuangkan sedikit air.

4. Masukkan ikan, tempoyak dan asam gelugur.

5. Kacau semula selama 10 minit kemudian tambahkan garam secukup rasa.


Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin

Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin 2

BAHAN- BAHAN :

1 ekor ikan patin

1 senduk tempoyak

1 ikat daun kesum

1 batang bunga kantan

7 – 15 biji cili api |nak pedas tambah lagiGer

1 inci kunyit hidup

Air secukupnya

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa


CARA MEMASAK LEMAK TEMPOYAK PATIN :

1. Masak Ikan Patin ikut resipi asli Temerloh Ini, Lagi Pekat Kuah Tempoyak Lagi Sedap

2. Masukkan bahan -bahan ke dalam mesin pengisar, dan kisar dengan sedikit air. Yang hantu tempoyak tambahlah lagi tempoyaknya. Air ikut citaraasa masing-masing suka pekat air sikit, suka cair letaklah lebih air. Yang suka pedas tambahlah cili sendiri.

3. Dah siap blender, tuang ke dalam periuk. Campaklah sekali dengan daun kesum dan bunga kantan.

4. Bila dah mendidih baru masukkan ikannya. Jangan lupa perasakan garam & gula. Empunya resipi suka manis sikit. Tunggulah sampai masak.

5. Masak Ikan Patin ikut resepi asli Temerloh Ini, lagi pekat kuah tempoyak Sedap. Memang ketagih hirup kuahnya.


Selamat mencuba uols, jangan lupa berkongsi masakan dengan jiran sebelah yang dah terbau aroma masakan korang. Rezeki dikongsi bersama barulah berkat.

Selamat mencuba Cara Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin yang Padu.

Ulasan